“Welke instrumenten hebben we om deze zaken aan te pakken?”

We willen betere projecten. We willen innoveren. Het 28ste IPMA Wereld Congres in Rotterdam (eind september 2014) had als thema “Innovation through Dialogue …” Puntjes. Geen vraagteken. We hebben het gevoel dat dialoog belangrijk is. Maar ook geen uitroepteken. We weten het nog niet zo zeker. Dialoog is nog geen buzz-word. We moeten er nog even over nadenken.

En dat is wat het Congres in ieder geval te bieden had: stof tot nadenken. Vooral in academische lezingen, waar onderzoekers hun papers presenteerden over onderwerpen als cultuur, complexiteit, samenwerking, betekenisgeving, verhalen, leiderschap en percepties van projectsucces. Ze deelden hun observaties en theorie├źn en gaven de gelegenheid tot discussie.

En toen vroeg er iemand: “Welke instrumenten hebben we om deze zaken aan te pakken?” De vraag kwam op naar aanleiding van een presentatie over de culturele verschillen die in het project Panama Kanaal problemen hadden en vertragingen hadden veroorzaakt. Er was niet echt een duidelijk antwoord in de zin van instrumenten of een toolkit. De onderzoekers (Karen Smits en Alfons van Marrewijk) wezen erop dat projectmanagers bij het inrichten van hun projectorganisatie rekening zouden moeten houden met social micro-processen. Anderen spraken over het zoeken naar een evenwicht in de los-vaste relatie met projectactoren door het stimuleren van identificatie met het project (Liselore Havermans), and en het vinden van een balans tussen een beheersbenadering en een hands off benadering (Marjan Bosch).

Deze antwoorden waren misschien enigszins teleurstellend als je had verwacht hier je projectmanagers toolkit te kunnen aanvullen. Maar dat is nou net waar de dialoog over gaat. De bevindingen van de onderzoekers vormen een startpunt voor reflectie op de sociale processen die in onze projecten plaatsvinden en de processen die naar verwachting zullen plaatsvinden. Als we deze processen goed begrijpen en ons er bewust van zijn, zijn we op de goede weg. De instrumenten zullen volgen.